Im mniej światła, tym większe oczy i mózg

27 lipca 2011, 10:30

Im dalej od równika, tym ludzie mają większe oczy i mózgi. Naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego tłumaczą, że ma to związek nie tyle z inteligencją, co z powiększeniem rejonów wzrokowych, które pozwalają sobie poradzić z mniejszą ilością światła w krajach z zachmurzonym niebem i dłuższymi zimami (Biology Letters).



Drzwi to dla pamięci "granica zdarzeń"

18 listopada 2011, 16:10

Każdy z nas doświadczył sytuacji, gdy wchodząc do jakiegoś pomieszczenia nie mógł sobie przypomnieć, po co właściwie do niego poszedł. Profesor psychologii Gabriel Radvansky z University of Notre Dame twierdzi, że takie luki w pamięci są powodowane... przekroczeniem progu pomieszczenia


Walka z zaburzeniem nastroju via uszy

13 marca 2012, 10:13

Juuso Nissilä, fizjolog z Uniwersytetu w Oulu, odkrył, że na powierzchni mózgu zwierząt występują światłoczułe białka. Dalsze badania wykazały, że opsyna-3, którą można znaleźć w ludzkiej siatkówce, pojawia się też w 18 regionach naszego mózgu. Stąd pomysł na leczenie sezonowego zaburzenia afektywnego (SAD) za pomocą naświetlania przez kanał słuchowy.


Psia trafność wzrasta po posiłku

10 października 2012, 11:40

Śniadanie wydaje się najważniejszym posiłkiem nie tylko u ludzi, ale i u psów. Wytrenowane czworonogi osiągają bowiem lepsze rezultaty w szukaniu po porannym posiłku niż na czczo.


Komórki układu odpornościowego wpływają na nastrój

23 sierpnia 2013, 11:44

W okresach przewlekłego stresu do mózgu zwoływane są komórki układu odpornościowego (monocyty). W następstwie tego nie dochodzi co prawda do uszkodzenia tkanki, ale pojawiają się objawy lęku.


Późniejszy początek cukrzycy typu 1. a mniejsza łączność mózgu

17 marca 2014, 12:48

U osób, u których cukrzyca typu 1. zaczęła się w wieku ponad 8 lat, podczas badań na późniejszych etapach życia odkrywa się słabszą sieć połączeń w mózgu niż u ludzi, u których tę samą diagnozę postawiono wcześniej.


Dieta z orzechami włoskimi chroni przed chorobą Alzheimera

22 października 2014, 12:22

Dieta uwzględniająca orzechy włoskie może pomagać w zmniejszeniu ryzyka, opóźnieniu początku czy spowolnieniu choroby Alzheimera.


Fałszywe wspomnienia trapią miłośników konopi

23 kwietnia 2015, 08:46

U użytkowników konopii indyjskich fałszywe wspomnienia tworzą się częściej niż u osób, które nie zażywają cannabis. Takie wyniki dały badania prowadzone przez Instytut Badań Biomedycznych Szpitala Sant Pau i Universitat Autonoma de Barcelona. Opisano je w recenzowanym piśmie Molecular Psychiatry.


Mikrobiom wytwarza ze składników wyciągu z granatu związki chroniące przed alzheimerem

10 grudnia 2015, 10:49

Poszukując w wyciągu z granatów związku lub związków, które chronią przed rozwojem choroby Alzheimera (ChA), amerykańscy naukowcy odkryli, że mogą nimi być urolityny, wytwarzane z polifenoli przez bakterie mikrobiomu jelitowego.


TrueNorth przechwytuje 2000 ramek na sekundę

16 sierpnia 2016, 10:37

IBM-owski układ TrueNorth, reklamowany jako "cognitive chip", ma działać podobnie do ludzkiego mózgu. Inżynierowe Samsunga udowodnili właśnie, że układ jest w stanie przechwytywać obraz wideo znacznie sprawniej niż jakikolwiek wcześniejszy chip


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy